Događaji
  • October 14, 2020


Sarajevo, 14. oktobar, 2020. godine. U Centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, danas su održane konsultacije sa socio-ekonomskim partnerima o dokumentu "Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini".

Cilj konsultacija bio je približavanje Ciljeva održivog razvoja i procesa njihovog prilagođavanja socio-ekonomskim akterima. Partneri su konsultacijama pristupili putem Zoom platforme te su dali i svoje povratne informacije i prijedloge za unapređenje dokumenta.

Konsultacije je otvorila Amra Abadžić iz Brčko distrikta BiH, nakon čega je uvodnu riječ o Agendi 2030 i njenom značaju za BiH održala Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica United Nations in BiH.

Osim nje, o nacrtu Okvira za Ciljeve održivog razvoja u BiH su govorili i Nemanja Kovačević ispred Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju  Republike Srpske, Amra Fetahović ispred Direkcije za ekonomsko planiranje Bosne i Hercegovine i Nijaz Avdukić ispred Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

U drugom dijelu konsultacija riječ je data socio-ekonomskim partnerima koji su kroz diskusiju dali svoje komentare i sugestije o nacrtu dokumenta.

Ovo je bio završni krug konsultacija, nakon čega slijedi upućivanje dokumenta u proceduru usvajanja, Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Vladi Brčko distrikta BiH, te vladama Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.