Poštovani posjetioci,

Zadovoljstvo mi je poželiti Vam dobrodošlicu na web stranicu Federalnog zavoda za programiranje razvoja, putem koje se možete upoznati sa našim cjelovitim radom, aktivnostima i angažmanom.

Federalni zavod za programiranje razvoja je institucija koja postoji od 1946. godine. U svojoj bogatoj istoriji Zavod je mijenjao ime, a  pod današnjim imenom postoji od 1996. godine.

Federalni zavod za programiranje razvoja je federalna institucija koja je najodgovornija za cjelokupan proces strateškog  planiranja u Federaciji BiH. Zavod radi analize društveno-ekonomskih tokova, makroekonomske analize, vrši horizontalnu  koordinaciju strateškog planiranja na nivou federalnih ministarstava i institucija, te vertikalnu koordinaciju prema kantonima i Direkciji za ekonomsko planiranje BiH, koja je glavni koordinator procesa strateškog planiranja na nivou BiH.

Pored naših svakodnevnih poslova, kao jedan od temeljnih zadataka Zavoda u budućnosti vidimo potrebu razvoja efikasnijeg sistema planiranja i upravljanja razvojem u cijeloj Bosni i Hercegovini, a posebno u Federaciji Bosne i Hercegovine, što će doprinjeti održivom socio-ekonomskom rastu i razvoju društva.

Bez razvijenog procesa strateškog planiranja, Bosna i Hercegovina ne može računati na ubrzani pristup Evropskoj uniji i veću absorpciju evropskih fondova, a u procesu pristupa, Federalni zavod za programiranje razvoja ima izuzetno značajnu ulogu.

U našem radu, otvoreni smo za svaki vid saradnje i razmjene iskustava. Stoga vas pozivamo da nam pišete i dostavite konkretne prijedloge i ideje iz oblasti razvoja, planiranja i analiza. Vaše sugestije rado ćemo razmotriti i poboljšati i unaprijediti dokumente koje radimo.

Posebno nam je drago što možemo pozvati eksperte iz različitih oblasti da se besplatno registruju u našu bazu podataka. Ovakva saradnja će nam pomoći da, zajedno sa vama, planiramo naše buduće aktivnosti.

Na kraju, nadam se da će Vam naša stranica i naš rad  pomoći u vašem radu. Unaprijed se radujem zbog toga.

Direktor