Događaji
  • October 26, 2023


Sarajevo, 24. oktobar 2023. - U prostorijama Federalnog zavoda za programiranje razvoja, održan je sastanak sa predstavnicima USAID-ovog Projekta pomoći lokalnoj upravi (USAID LGAA).

 

Pokrenut u oktobru 2022. godine, petogodišnji Projekat pomoći lokalnoj upravi, vrijedan 12,8 miliona dolara, radi na povećanju učinkovitosti 30 odabranih jedinica lokalne uprave, kako bi bolje planirale, upravljale i poboljšale kvalitet pružanja javnih usluga, podstakle održivi lokalni razvoj i povećale transparentnost i odgovornost prema građanima i poslovnim subjektima, što će jačati javno povjerenje i motivirati građane da svoju budućnost grade u Bosni i Hercegovini.

Projekat ima za cilj poboljšati kapacitete partnerskih uprava da stvaraju održive, ekonomski isplative gradove i općine, i pružaju javne usluge u skladu s potrebama njihovih građana.

Na sastanku se razgovaralo o implementaciji Projekta, kao i mogućnostima zajedničke saradnje, posebno u dijelu boljeg planiranja u izabranim lokalnim zajednicima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ispred Federalnog zavoda za programiranje razvoja sastanku je prisustvovao Nijaz Avdukić, v.d. direktor, te Almedina Šuvalija, zamjenica voditelja projekta, Saša Kotlica,  stručnjakinja za održivi razvoj i partnerstva, i Nermina Alibegović, savjetnica, ispred  USAID LGAA.